Meniu

Pentru a putea descărca acest referat trebuie să fii autentificat.

Ion - Comentariu

Previzualizare

Ion

de Liviu Rebreanu


Într-o epocă ce denunţa criza romanului românesc, opera romancierului Liviu Rebreanu reprezintă prima contribuţie fundamentală la crearea romanului românesc modern.


Apărut în 1920, romanul Ion este rezultatul unei stăruitoare experienţe nuvelistice, rămânând un model pentru categoria de roman realist, pentru romanul – „creaţie de oameni şi de viaţă”-, impresionând prin forţa de reprezentare veridică a unor fapte, întâmplări. Prozatorul se dezvăluie ca un adevărat arhitect, atent la problemele de echilibru şi de perspectivă. Episoade şi situaţii se grupează armonios, într-o desfăşurare cronologică a evenimentelor, romanul existând, încă de la început, în mintea prozatorului, ca „o figură grafică;o tulpină se desparte în două ramuri viguroase care, la rândul lor, îşi încolăcesc braţele… în toate părţile; cele două braţe se împreună iarăşi, închegând aceeaşi tulpină, regenerată cu sevă nouă.” (Mărturisiri)


Liviu Rebreanu este considerat drept „creatorul obiectiv prin excelenţă al romanului românesc, conceput în forme narative...

Acest text este doar o previzualizare a referatului. Pentru varianta completă vă rugăm să descărcaţi acest referat.