Meniu

Greşeli de exprimare

Cacofonia. Despre şi cum să o eviţi

Adăugat Duminică, 04 Septembrie 2016 în Greşeli de exprimare

Deschide în „Modul pentru citit”

Ce este cacofonia ?

Cacofonia, denumită uneori şi disonanţă, este orice succesiune neplăcută de sunete, adesea fiind greu de pronunţat sau de înţeles. În limba română tot cacofonie este numită şi alipirea a două cuvinte care rostite împreună sună neplăcut.


De ce să o evităm ?

Cacofonia nu este o greşeală propriu-zisă. Este doar o simplă asociere de litere care rostite împreună sună urât, dând astfel o altă estetică convorbirii. Lingviştii critică într-un mod foarte dur cacofonia şi ţin foarte mult la evitarea ei, în timp ce la autori o vom întâlni des, folosită în mod voit.


Totuşi, de ce să o evităm ? Simplu ! Evitând cacofonia, afirmaţiile noastre vor suna mult mai plăcut, lucru ce i-ar putea face pe receptori să devină mai atenţi la ceea ce spunem.


Cum o evităm ?

Un lucru este ştiut: mulţi încearcă să evite cacofonia punând „virgulă” între cele două cuvinte care o formează sau „şi” în anumite situaţii. În cazurile precum „ca cadou”, spre exemplu, multe persoane tind să reformuleze astfel: „ca,(virgulă) cadou” sau „ca şi cadou”. Ambele variante sunt greşite deoarece atrag şi mai mult atenţia asupra cacofoniei, iar pronunţat „ca virgulă cadou” nu sună bine deloc, ba chiar înrăutăţeşte situaţia.


Cel mai bun şi eficient mod de a evita o cacofonie este de a folosi sinonime sau de a reformula propoziţia.


Exemple:


Greşit: „I-am dat lui Lucian ca cadou o carte super !”

Corect:  „I-am făcut cadou lui Lucian o carte super !”


Greşit: „Te porţi ca copii de la colţul străzii !”

Corect:  „Te porţi precum copii de la colţul străzii !”


Concluzie

Sunt trei metode simple cu ajutorul cărora putem evita o cacofonie: folosirea sinonimelor, intercalarea unui sau a mai multor cuvinte între acelea care formează cacofonia şi reformularea ideii.

7278 de vizualizări, 30 de aprecieri

Ştiai că poţi naviga mult mai uşor folosind tasta pentru articolul anterior şi pentru articolul următor ?