Ce poţi găsi pe Vorbeşte-Româneşte.ro ?
Sunt foarte multe lucruri ce se găsesc aici, de aceea nu putem prezenta absolut tot. Plus că, nu e mai plăcut când descoperi singur anumite secrete ?
Totuşi, îţi prezentăm mai jos câteva dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face sau găsi aici.
În primul rând, aici vei găsi o mulţime de sfaturi, idei şi sugestii ce îţi vor îmbunătăţi modul de a scrie şi a vorbi, chiar şi de a te comporta în societate. Vei găsi sfaturi şi sugestii legate de diferite moduri de adresare, de evitare a cacofoniei/disonanţei şi a pleonasmului, de îmbunătăţire a limbajului şi a modului de exprimare, precum şi ce cărţi ar mai trebui să citeşti pentru a-ţi dezvolta cultura generală şi cea a limbii române. Suntem siguri că toate acestea îţi vor prinde bine, de accea ţi le recomandăm încă de la început. Citeşte sfaturile şi sugestiile noastre legate de scrierea şi exprimarea în limba română şi cele legate de cultura limbii române.
În al doilea rând, aici vei găsi o colecţie foarte mare ce curpinde greşeli gramaticale şi de exprimare, greşeli ce sunt comise în mod frecvent. Aceste greşeli sunt însoţite şi de forma/formele corecte, precum şi de explicaţii pentru a fi înţelese mai bine şi pentru a fi reţinute mai uşor. În multe cazuri vei rămâne surprins de faptul că multe dintre greşelile gramaticale sau de exprimare erau comise şi de tine, fără a avea habar. Sunt multe cazuri în care forma corectă îţi părea până acum greşită. Multe dintre acestea sunt comise zilnic atât în mass-media, cât chiar şi la şcoală, într-un mod alarmant, fapt ce ne obligă să îţi sugerăm ca al doilea lucru pe care să îl faci aici e să vezi care sunt greşelile şi cum este de fapt corect.
O altă secţiune pe care ţi-o recomandăm cu drag este cea de expresii. Vei găsi o colecţie impresionantă de expresii, multe dintre ele fiind folosite foarte des, oriunde. La fel ca în cazul greşelilor şi aici vei avea parte de explicaţii cât mai simplificate, precum şi de exemple pentru a le înţelege sensul cât mai uşor. Cel mai probabil ţi s-a întâmplat să auzi diverse expresii şi să nu le ştii înţelesul, lucru ce ne face să îţi recomandăm ca după ce ai parcurs primii paşi să îţi îmbogăţeşti şi „raftul cu expresii”.
Suntem mai mult decât siguri că nu ai mereu timp să citeşti o carte sau să scrii un referat despre ea, de aceea îţi recomandăm secţiunea de referate. Vei găsi o mulţime de referate şi comentarii pentru aproape orice carte sau operă care aparţine unei personalităţi din cultura limbii române. Majoritatea sunt verificate de către noi pentru a ne asigura că nu conţin informaţii incorecte şi nici eventuale greşeli gramaticale, de exprimare sau de scriere, iar unele sunt scrise chiar de către noi. Cele scrise de către echipa Vorbeşte-Româneşte.ro sunt diferenţiate, astfel ca tu să le poţi distinge mai uşor. Referatele şi comentariile ce nu au fost încă verificate de către noi vor fi şi ele diferenţiate, dar într-un mod diferit.
După ce urmezi paşii de mai sus, îţi recomandăm secţiunea de poezii. Vei avea posibilitatea de a putea citi foarte multe poezii, majoritatea aparţinând marilor noştri poeţi, poezii ce au influenţat considerabil cultura limbii române atât prin frumuseţea versurilor, cât şi prin simplitatea sau complexitatea lor. În plus, vei putea citit poezii scrise de membrii comunităţii noastre, precum şi să îţi faci cunoscute poeziile tale. Sigur ne vor plăcea.
Încă un lucru pe care noi îl vedem ca fiind important este folosirea diacriticelor. De multe ori ele fac diferenţa în scriere şi vorbire şi ajută la evitarea situaţiilor în care unul sau mai mulţi receptori pot înţelege greşit o idee. Deşi ele nu prea sunt folosite pe internet în special din cauza faptului că e mai comod să scrii fără ele, noi insistăm în vederea utilizării lor deoarece acum este mult mai simplu. Astfel, avem o secţiune dedicată diacriticelor unde vei vedea ce sunt, care sunt şi cum le poţi folosi uşor. Cel mai important lucru este că vei vedea de ce folosirea lor este importantă.
Luând în calcul faptul că ai parcurs paşii de mai sus, acum îţi recomandăm să citeşti anumite cărţi pe care le vei găsi în secţiunea „Cărţi”. Ele te vor ajuta la aprofundarea celor învăţate până acum şi îţi vor stimula dorinţa de cunoaştere. În plus, considerăm că nu strică să ştii ce se întâmplă în romanul „Ion” de Livriu Rebreanu, spre exemplu. Plus că a citi este o metodă bună de a învăţa multe lucruri. În general din fiecare carte citită putem trage anumite concluzii precum „Aşa nu !” sau „Aşa da !”. Spor la citit !
După cum am menţionat la început, avem o mulţime de lucruri de citit sau de făcut aici. Încă un lucru pe care noi îl vedem a fi de luat în calcul este secţiunea cu citate. Vei găsi o întreagă colecţie de citate din care poţi desprinde adevărate sfaturi sau lecţii de viaţă, iar pe unele le poţi găsi destul de amuzante. Citatul nostru preferat este „Nu rupe firul unei prietenii, căci chiar dacă îl legi din nou nodul rămâne” de Octavian Paler. Al tău care este ?
Probabil că de multe dintre ele ai auzit deja, dar mai mult ca sigur nu ştii chiar atât de multe despre ele, corect ? În acest caz îţi recomandăm şi secţiunea cu personalităţi. Vei găsi o întreagă listă cu personalităţile ce au contribuit la bogăţia culturii literare române, împreună cu date despre ele, opere şi referate. Vei putea afla mult mai multe despre cei a căror nume încă răsună în societatea noastră.
Bănuim că deja cunoştinţele tale au crescut considerabil, presupunând că ai percurs paşii de mai sus, aşa că ce ai spune dacă „te-ai lăuda” puţin ? Sau, dacă nu eşti genul de persoană căreia îi place să se laude, poţi să dezbaţi anumite subiecte sau pur şi simplu să socializezi cu membrii comunităţii noastre. Îi vei putea adăuga la „prieteni”, iar apoi să discuţi cu ei prin mesaje private cât doreşti. Dorim să precizăm că depunem un efort mare pentru a ne asigura că absolut toţi membrii comunităţii sunt cine pretind că sunt şi că nu se dau drept alte persoane. Desigur, nu putem garanta că „X” nu este de fapt „Y” şi că de fapt „Z” nu exită în realitate. Oricum, stai fără griji, cu toţii suntem prietenoşi !
Nu ai găsit ce căutai sau nu ai fost lămurit de ce ai găsit până acum ? Ne pare rău că s-a întâmplat asta, dar mai avem o soluţie. În secţiunea de întrebări şi răspunsuri vei putea adresa o întrebare sau să cauţi întrebarea printre celelalte; cine ştie, poate deja cineva ţi-a luat-o înainte ! Vei vedea cât de săritori sunt membrii comunităţii şi suntem siguri că întrebarea ta nu va rezista mult fără răspuns.
„Ce suspans ! Este atât de aproape de a ajunge pe primul loc ! Un joc excelent făcut ! Merită să câşţi... O, nu ! Stai ! A câştigaaaaaaaat !”. După atâta citit şi învăţat dorim în primul rând să te felicităm şi să îţi aducem la cunoştinţă faptul că ne bucurăm să vedem că ceea ce ai găsit aici ţi-a fost de folos. Ca un fel de „absolvire”, îţi propunem câteva jocuri care în primul rând îţi vor testa noile sau vechile cunoştinţe şi care te vor bine dispune. În plus, nu e ca la şcoală: nu pici examenul dacă nu ai câştigat. E doar un joc, nu un examen, deci distrează-te !
Asta nu e tot !
Mai sunt foarte multe lucruri de învăţat şi de făcut aici, dar te provocăm să le descoperi singur ! Adevărul este că sunt atât de multe încât pur şi simplu nu dorim să te plictisim scriind o listă cu zeci sau sute de aliniate.