Meniu

Diacritice

Utilizarea pe internet

Utilizarea diacriticelor pe internet, din păcate, nici în ziua de astăzi nu este frecventă. Din punctul nostru de vedere, utilizarea lor pe internet este la fel de importantă precum utilizarea pe calculator din aceleaşi motive. Foarte multe site-uri, chiar şi guvernamentale, nu conţin diacritice, lucru deloc plăcut, având în vedere că ele ar trebui să dea un exemplu.

Faptul că multe site-uri nu conţin diacritice poate fi din cauza faptului că trebuiesc parcurşi câţiva paşi pentru setarea lor. În cele ce urmează vă vom arăta exact ce trebuie făcut pentru ca diacriticele să fie afişate corect pe internet.

HTML

Pentru a putea afişate corect diacriticele pe o pagină web este necesară introducerea unui meta tag în tag-ul <head> ca în exemplul de mai jos:

<head>
    <meta charset="UTF-8">
</head>

Dacă nici prin introducerea meta tag-ului de mai sus diacriticele nu sunt afişate corect, puteţi folosi codurile din tabelele de mai jos, specific fiecărei diacirtice.

Diacritică Cod
ă &#259;
Ă &#258;
Diacritică Cod
â &#226;
 &#194;
Diacritică Cod
î &#238;
Î &#206;
Diacritică Cod
ş &#351;
Ş &#350;
Diacritică Cod
ţ &#355;
Ţ &#354;

PHP şi MySQL

Pentru a putea afişa corect diacriticele în php se pot foarte bine folosi codurile de mai sus în loc de diacriticele în sine, dar se pot face anumite setări pentru a putea fi introduse din tastatură, fără coduri.

Vă rugăm să urmaţi paşii de mai jos pentru setarea diacriticelor în MySQL şi PHP:

  • Baza de date să aibă Collation: utf8_general_ci
  • Toate tabelele în care doriţi să introduceţi texte cu diacritice vor trebui să aibă setat la Collation: utf8_general_ci
  • În codul php trebuie să adăugaţi "SET NAMES 'utf8'" înainte de selectarea datelor din baza de date. Exemplu: $sql = "SET NAMES 'utf8'"; mysql_query($sql, $conn);
  • Adăugaţi în codul php şi header('Content-type: text/html; charset=utf-8');
  • Pentru afişarea lor corect în pagina web adăugaţi meta tag-ul de la HTML