Meniu

Diacritice

Utilizarea pe calculator

Utilizarea diacriticelor pe calculator nu se poate face în mod direct, imediat după instalarea sistemului de operare, doar în anumite cazuri, în care în modulul de instalare puteţi alege limba tastaturii. Totuşi, nu este deloc greu şi nu este nevoie de mai mult de 5 minute pentru a seta orice sistem de operare şi orice calculator pe limba română cu diacritice. Mai jos sunt explicaţi fiecare paşi necesari pentru a seta limba română cu diacritice pe mai multe sisteme de operare.

Windows

Mutaţi cursorul în colţul din stânga jos al ecranului → click dreapta → Control Panel → Clock, Language and Region → Change input methods.

Windows Vista / Windows 7

Activarea driverului de tastatură în limba română se face de la Start → Control Panel → Clock, language and region → Change Keyboard or other input methods. Puteţi urmări procesul în acest film.

Aceste sisteme de operare afişează şi permit scrierea cu diacriticele corecte fără alte setări suplimentare.

Windows 95/98/2000/XP

Pentru sistemele de operare Windows 95, 98, 2000, XP şi 2003 Server driverul de tastatură românească este inclus în sistemul de operare şi trebuie doar activat. Pentru aceasta mergeţi la Start → Panoul de control → Opţiuni regionale şi de limbă (Start → Control Panel → Regional and language options). Puteţi urmări procesul în acest film.

Linux

Distribuţiile moderne de Linux sunt bazate pe Unicode (ISO 10646) şi folosesc codarea UTF-8 care are avantajul de a coincide cu standardul ASCII pentru caracterele limbii engleze, reprezentarea acestora făcându-se pe un singur octet. Caracterele specific româneşti sunt codate în UTF-8 pe doi octeţi.

Marea majoritate a aplicaţiilor X, mai ales cele din GNOME şi KDE funcţionează perfect cu UTF-8. şi consola (text) suportă UTF-8, însă fonturile lasă de dorit (de exemplu caracterele cu virgulă dedesubt lipsesc în fontul standard).

Mac OS X

Sistemul de operare Mac OS X permite introducerea diacriticelor astfel:

  • alegeţi System Preferences... (Preferinţe de sistem) din meniul cu Logo-ul Apple din partea stângă sus a ecranului.
  • alegeţi International (Internaţional) şi apoi tab-ul Input Menu (Meniu introducere caractere).
  • Bifaţi Character Palette (Tabela de caractere), Keyboard Viewer (Schema tastaturii) şi în josul listei Romanian Keyboard Unicode (Tastatură românească tip Unicode).
  • Puteţi defini combinaţiile de taste care permit imediata selectare a tastaturii Input menu shortcuts. Atenţie, combinaţiile predefinite Mac OS X (>= 10.4.0) sunt aceleaşi ca pentru Spotlight.
  • Bifaţi Show input menu in menu bar (Afişează meniul de introducere în Bara de meniu).
  • Închideţi fereastra System Preferences; în acest moment, în dreapta barei de meniu din partea de sus a ecranului, lângă ceas, apare steagul românesc. Tastaturi specifice pentru alte limbi pot fi adăugate acestui meniu printr-o procedură similară.

Pentru a vedea care sunt tastele care operează diacriticele, alegeţi Show Keyboard Viewer (Schema tastaturii) din meniul cu steagul românesc.

Atenţie: maparea predefinită Apple pentru tastatura romănească nu include ş sau ş. Pentru a introduce aceste caractere:

  • alegeţi Show Character Palette din acelaşi meniu;
  • sub tab-ul by Category (după categorie), alegeţi European Scripts, Latin
  • în lista care apare în dreapta, căutaţi ş (LATIN SMALL LETTER S WITH CEDILLA) şi ş (LATIN CAPITAL LETTER S WITH CEDILLA). Adăugaţi ambele caractere la lista de favorite (Favorites) apăsând pe roata dinţată din partea stângă jos a
  • ferestrei şi alegând Add to favorites (Adaugă la lista de favorite). Conform Academiei însă, corectă este folosirea variantei cu comma below

Puteţi oricând introduce un caracter (din lista de favorite) printr-un dublu-click pe caracterul respectiv.