Meniu

Diacritice

Confuzii

Diacriticele în limba română sunt foarte importante, deoarece pot da un alt înţeles unui cuvânt. A scrie fără diacritice poate duce la exprimări ambigue ca de exemplu „un tanc de 12 ani”, „un roman nascut la Roma”, „zece paturi” etc. Cuvinte precum „pamant”, „stiinta”, „samanta” nu există în limba română, iar un cuvânt precum „tata” se poate interpreta în nu mai puţin de şase feluri în functie de diacriticele care i se ataşează. În plus, lipsa diacriticelor într-un text românesc denotă o gravă lipsă de profesionalism. La fel ca în alte limbi (franceză, germană, maghiară etc.) şi în limba română scrierea fără diacritice este inacceptabilă.

Cauza şi efecte

Obiceiul unora de a scrie fără diacritice a apărut inițial din dificultatea relativ ridicată de a redacta texte cu semnele diacritice corecte în anii 1980-1990. Din păcate ceea ce a început ca o problemă autentică a fost împământenit de „facto” pe Internet în asemenea măsură încât şi astăzi există nenumărate site-uri, chiar ale unor instituţii cu pretenţii, care publică textele fără diacritice.

Pe Vorbeşte-Româneşte însă, prin aplicarea generalizată a sistemului Unicode de codificare a caracterelor, problema tehnică a fost rezolvată. Introducerea de text scris corect în limba română rămâne astfel în totalitate în responsabilitatea membrilor. Aceştia sunt rugaţi să îşi configureze calculatorul aşa încât să poată introduce cu uşurință caracterele româneşti.

Scrierea cu diacritice

Membrii care scriu fără diacritice lasă pe umerii echipei Vorbeşte-Româneşte efortul de a introduce diacriticele ulterior, lucru migălos care consumă mult timp. Subliniem că viteza de scriere este aceeaşi şi cu diacritice şi fără, după o perioadă minimă de acomodare. Ca urmare, aceia care introduc materiale pe site fără diacritice dovedesc o lipsă de respect atât faţă de cititori cât şi față de ceilalţi membri.

Nu vom penaliza cu nimic membrii care introduc materiale ce nu conţin diacritice, nu vom face o listă de „ruşine” sau ceva asemănător. Totuşi, ar fi o dovadă de respect faţă de munca pe care echipa noastră o depune şi totodată arată suportul faţă de noi şi de comunitatea Vorbeşte-Româneşte.