Meniu

Diacritice

Despre diacritice

Un semn diacritic este un semn tipografic adăugat la o literă pentru a indica o diferență în pronunție sau pentru a deosebi sensurile a două cuvinte altfel scrise identic. Semnele diacritice se plasează de obicei deasupra sau dedesubtul unei litere, dar sunt posibile şi alte poziții. Termenul derivă din limba greacă, unde διακριτικός (diakratikos) înseamnă „care distinge”.

Nu toate simbolurile care însoțesc literele sunt semne diacritice. De exemplu, în multe limbi, punctul din literele minuscule i și j face parte din corpul literei. Uneori un simbol ataşat unei litere se poate considera semn diacritic într-o limbă şi parte a literei în alta.

Limba română folosește cinci litere cu semne diacritice: ă, â, î, ş, ţ. Aspectul şi denumirea acestor semne sunt arătate în tabelul de mai jos.

Diacritice Descriere
Ă ă căciulă (breve): când semnul este pus deasupra unei litere ce reprezintă o vocală pentru a indica o pronunție scurtă (de exemplu o semivocală) atunci se numeşte semnul scurt.
 â Î î circumflex: în alte limbi valoarea fonetică a acestui semn diacritic este diferită.
Ş ş Ţ ţ virguliţă sau virgulă, plasată sub literele corespunzătoare s, S, t, T. Variantele cu sedilă sunt foarte răspândite mai ales în redactarea computerizată, dar incorecte.

Diacriticele pe Vorbeşte-Româneşte

Pe Vorbeşte-Româneşte.ro ţinem foarte mult la scrierea cât mai corectă a textelor, fapt ce implică utilizarea diacriticelor atunci când este cazul. Pot exista şi excepţii la materialele introduse de către membrii comunităţii noastre, care pot să nu conţină diacritice. Echipa noastră va edita toate materialele introduse, dar acest lucru nu poate fi mereu posibil având în vedere numărul mare de materiale introduse. Dacă dvs. observaţi materiale pe site-ul nostru care nu conţin diacritice sau care conţin greşeli de ortografie, gramaticale, exprimare ş.a.m.d., vă rugăm să ne anunţaţi.