Meniu

Despre noi

Cine suntem ?

Suntem o echipă formată în mare parte din tineri care îşi iubesc atât limba maternă, cât şi cultura sa. Ne mândrim cu limba noastră, de aceea o respectăm şi dorim să arătăm cât de frumoasă este.

Având în vedere faptul că suntem tineri, petrecem mult timp pe internet, loc unde limba noastră nu este atât de respectată precum ar trebui. Multe persoane scriu şi se exprimă de parcă limba română ar fi a 7-a lor limbă învăţată. Când am văzut că din ce în ce mai multe persoane încep ori să abrevieze forţat foarte multe cuvinte, ori să uite când şi cum să pună semnele de punctuaţie, am decis să facem ceva. Astfel a luat viaţă acest proiect, „Vorbeşte Româneşte" !

Ce ne propunem ?

Dorim, în primul rând, să atragem un semnal de alarmă asupra gravităţii maltratării limbii române. În al doilea rând dorim să facem cât mai cunoscută zicala „Gramatica e sexy". Diferenţa dintre „cf” şi „Ce faci ?” nu este doar de câteva litere, ci de cel puţin şapte clase şi un respect faţă de sine mult mai mare. Dorim să arătăm că exprimările precum „cf”, „bn uh” ş.a.m.d. nu sunt deloc la modă şi că ele nu arată deloc cultura pe care o ai, ci de fapt pe care nu o ai.

De ce ?

De ce „Bună, ce mai faci ?” şi nu „cmf” ? Pentru că în primul rând prima impresie contează. Degeaba ai bani, degeaba ai cinci facultăţi şi zece mastere, degeaba eşti înzestrat cu un fizic foarte plăcut ochiului, dacă primul lucru pe care îl scrii este „cf”. Pe lângă asta, ţine şi de respectul faţă de sine. Cine crezi că eşti ? Ce vrei să fii ? Cum vrei să pari ? Ce impresie crezi că laşi atunci când te exprimi cu „bn uh”, „vb”, „nush” ?


De ce să foloseşti semnele de punctuaţie ? Pentru că diferenţa dintre „Nu sunt fericit şi „Nu, sunt fericit” este mare. Multe persoane omit a mai pune chiar şi semnul întrebării. De ce ?! De ce să nu mai pui semnul întrebării ? Înţelegem că acum 10 ani, când trimiteai un SMS, trebuia să scrii în 72 de caractere când mai multe idei, deoarece numărul de SMS-uri era limitat. Dar acum ? Avem SMS-uri nelimitate, iar pe internet mesajele nu sunt contra-cost. Înţelegem şi faptul că din dorinţa de a scrie o idee cât mai rapid şi de a economisi timp se folosesc abrevieri forţate sau se omit anumite lucruri, dar care e diferenţa de timp dintre „Ce faci” şi „Ce faci ?” ? Care e diferenţa dintre „bine” şi „bn” ? Îţi ia 10 secunde să scrii „bine” şi una pentru „bn” ?

De ce fără abrevieri inutile ? Pentru că de multe ori am observat scrieri precum „uh” în loc de „tu”. Aici chiar nu vedem rostul de a scrie „uh” în loc de „tu”. Chiar te crezi „cool”, „fain”, „like a sir” când scrii aşa ? Ai impresia că eşti un maestru în securitate cibernetică şi crezi că scrii codat ? Dacă da, ne bucurăm să îţi spunem că nu eşti decât o persoană care a ajuns la un nivel absolut al lipsei respectului de sine. Ne cerem scuze dacă te-ai simţit şi dacă te-ai simţit jignit, nu am încercat să te jignim şi nici nu o facem. E doar un adevăr. Când scrii incorect respectul faţă de tine este aproape zero. E o realitate, nu o jignire. Ne cerem scuze încă o dată dacă te-ai simţit jignit.

Idei şi mesaje

Dorim să precizăm faptul că din anul 2012, de când acest proiect a fost lansat, din ce în ce mai multe persoane au încetat să mai folosească limbajul de chat. În consecinţă, ne exprimăm bucuria legată de acest lucru şi vom continua campania „Gramatica e sexy”. Acest lucru ne demonstrează că încercările noastre de a estompa limbajul de chat a dat şi dă roade. Suntem fericiţi să vedem că am fost auziţi şi luaţi în seamă.

Vom avea şi/sau continua campanii precum „Gramatica e sexy”, „Citate celebre”, „Ştii cum e corect ?”, „Ştii cine a fost... ?”, etc. Rolul acestor campanii este de a face cunoscut forme corecte, precum şi greşite, citate, personalităţi şi scriitori români. În mare: cultura limbii române.


Mulţumim celor care ne-au susţinut şi ne susţin în continuare. Datorită susţinerii voastre, proiectul „Vorbeşte româneşte” a continuat şi va continua. Prin simplul fapt că sunteţi aici, că citiţi acest mesaj, că distribuiţi mesajele noastre, că faceţi cunoscut acest proiect distribuindu-l pe reţelele sociale şi pentru că participaţi activ în cadrul proiectului.

17 Iulie 2016
Echipa Vorbeşte Româneşte