Meniu

Sala de studiu

Cărţi pe care ar trebui să le citim în liceu

Adăugat Sâmbătă, 08 Octombrie 2016 în Sala de studiu

Deschide în „Modul pentru citit”

„Ion” de Liviu Rebreanu

„Ion” este un roman modern care a apărut în anul 1920. Este unul dintre cele mai reprezentative opere ale lui Rebreanu, deoarece este primul roman obiectiv din literatura română.

Este un roman ce are o acţiune complexă şi un număr mare de personaje care la rândul lor sunt complexe. Romanul se împarte în două mari părţi, „Glasul pământului” şi „Glasul iubirii”. În prima parte îl găsim pe Ion al cărui ţel este să pună mâna pe averea şi pe pământurile lui Vasile Baciu. În partea a doua îl întâlnim tot pe Ion care se află într-o situaţie dificilă din punct de vedere sentimental.


Este un roman care se regăseşte şi în programa pentru Bacalaureat, de aceea recomandăm să îl citiţi.


„Baltagul” de Mihail Sadoveanu

„Baltagul” de Mihail Sadoveanu este un alt roman cunoscut în literatura română. Publicat pentru prima oară în volume în anul 1930, romanul prezintă călătoria Vitoriei Lipan pe urmele soţului ei, Nechifor Lipan, care a plecat la Dorna să cumpere oi. Văzând că nu se mai întoarce, Vitoria începe să simtă că ceva rău s-a întâmplat cu soţul ei şi decide să meargă pe urmele sale pentru a afla ce s-a întâmplat. În această călătorie îl ia şi pe fiul ei, Gheorghiţă; călătorie care va duce la maturizarea lui.


Şi acest roman apare în programa pentru Bacalaureat, de aceea vă recomandăm să îl citiţi.


„Moromeţii” de Marin Preda

„Moromeţii” este romanul care l-a consacrat pe Marin Preda în perioada postbelică. Fiind publicat în două volume, în 1955 şi în 1967, romanul ilustrează viaţa de la ţară în perioada interbelică şi postbelică. Este un roman complex, cu o acţiune ce se întinde pe aproximativ 20 de ani.


Romanul apare în programa pentru Bacalaureat.


„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu este un roman interbelic subiectiv psihologic şi a fost publicat pentru prima oară în anul 1930. Romanul estre structurat în două părţi, prima fiind „Ultima noapte de dragoste”, care exprimă aspiraţia către iubire, iar a doua fiind „întâia noapte de război”, ce ilustrează imaginea unui război tragic.


Romanul apare în programa pentru Bacalaureat.

„Enigma Otiliei” de George Călinescu

„Enigma Otiliei” de George Călinescu este un roman de tip balzacian publicat în anul 1938. Romanul îl are ca personaj principal pe Felix Sima, un tânăr de 18 ani care a venit la unchiul său în Bucureşti pentru a urma cursurile Facultăţii de Medicină. În casa unchiului său, Costache Giurgiuveanu, o întâlneşte pe Otilia, fata vitregă a acestuia, de care se îndrăgosteşte.


Romanul apare în programa pentru Bacalaureat.


Din punctul nostru de vedere, acestea ar fi primele cărţi care ar trebui citite în perioada liceului şi nu numai. Sunt mai multe cărţi, desigur,  de aceea vă vom prezenta cărţile câte 5, dându-vă timp să le citiţi dacă nu aţi făcut-o până acum.

5860 de vizualizări, 8 aprecieri

Ştiai că poţi naviga mult mai uşor folosind tasta pentru articolul anterior şi pentru articolul următor ?